Kiekviena minutė – svarbi: patarimai, kaip tobulai išsivirti kiaušinį



Spalio 14-ąją minima Pasaulinė kiaušinių diena, skirta atkreipti dėmesį į jų naudą organizmui, ypatingą skonį ir paprastą paruošimą. Nors kiaušiniai paruošiami lengvai ir greitai, juos lengva pervirti, todėl kiekviena minutė yra svarbi tam, kad juos išvirtume tobulai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiaušiniai – be jokios abejonės mėgstamas produktas, o rūpindamasis gyvūnų gerove, prekybos tinklas jau daugiau nei metus kulinarijos gaminiuose nebenaudoja narvuose laikomų vištų kiaušinių.

„Skatiname savo pirkėjų sąmoningą vartojimą ir suvokimą, kad apsipirkimo įpročiai turi poveikį aplinkai. Būtent dėl šios priežasties nuosekliai priimame aplinkai draugiškus sprendimus. Dar nuo 2021-ųjų metų kovo kulinarijos gaminiuose nebenaudojame narvuose laikomų vištų kiaušinių. Pastebime, kad tokius sprendimus palankiai vertina tiek pirkėjai, tiek gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos. Visiškai narvuose laikomų vištų kiaušinių planuojame atsisakyti iki 2025 m.“, – teigia V. Budrienė.

Svarbiausia sekti laiką

Vilma Juodkazienė, „Iki“ atstovė, sako, kad virti kiaušiniai – vienas populiariausių ruošimo būdų. Vis dėlto verdant kiaušinius svarbu sekti virimo laiką, nes pervirti kiaušiniai nėra patys skaniausi.

„Norint išsivirti tobulai minkštų kiaušinių, juos virti reikėtų apie 4 minutes, jeigu kiaušinius mėgstate pusiau kietus – 5 minutes, o jeigu norite kietai virtų kiaušinių, juos virkite apie 8–10 minučių. Tuo tarpu putpelių kiaušiniai verdami ne ilgiau nei 1–2 minutes“, – sako V. Juodkazienė.

Anot jos, klaida, kurią daro dažnas, virdamas kiaušinius, – į verdantį vandenį juos deda tiesiai iš šaldytuvo. Prieš verdant kiaušinius šiek tiek reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Iš šaldytuvo ištraukto kiaušinio ir verdančio vandens temperatūra stipriai skiriasi, o dėl temperatūrų skirtumo kiaušinių lukštai dažnai įskyla. O jeigu norite tobulai išvirti kiaušinį be lukšto – tam prireiks 2–4 minučių, priklausomai nuo kiaušinio dydžio.

„Pirmiausia į vandenį įpilkite šlakelį acto. Kai vanduo užverda, kaitrą reikėtų sumažinti iki vidutinės. Tuomet į nedidelį dubenėlį įmuškite vieną kiaušinį. Švelniai pamaišykite verdantį vandenį, kad puode susidarytų sūkurys. Kiaušinį atsargiai nuleiskite į vandenį ir virkite, kol kiaušinio baltymas bus kietas, o trynys vis dar minkštas“, – pataria V. Juodkazienė.

Išbandykite virimą garuose

Kiek neįprastesnis ir Lietuvoje mažiau naudojamas kiaušinių paruošimo būdas – jų virimas garuose. Verdant kiaušinius garuose užtruksite iki 15 minučių. Pirmiausiai garinimo puode reikėtų užvirti vandenį, sudėti kiaušinius ir juos uždengti dangčiu. Jeigu norite kiaušinius išsivirti minkštai – garuose juos virkite 6 minutes, jeigu norite pusiau kietų kiaušinių – 10 minučių, o jeigu kietų kiaušinių – juos ruoškite 12–15 minučių. Ieškantiems naujų skonių V. Juodkazienė virtus kiaušinius dar ir rekomenduoja pamarinuoti.

„Vienas įdomiausių virtų kiaušinių panaudojimų – jų marinavimas sojos padaže. Šis būdas itin populiarus Japonijoje. O tokius kiaušinius pasigaminti labai paprasta: puode užvirkite vandenį, atsargiai sudėkite kiaušinius ir virkite iki norimo kietumo. Kol kiaušiniai virs, dubenėlyje sumaišykite šiltą vandenį, rudąjį cukrų, ryžių actą ir sojos padažą. Išvirtus kiaušinius nulupkite, sudėkite į marinatą ir laikykite šaldytuve apie 3 valandas. Nepamirškite, kad kiaušiniai su kiekviena valanda taps vis sūresni“, – pataria ji ir dalijasi dar kelias receptais su kiaušiniais.

2022-10-14