Ar saugu ruošti maistą mikrobangų krosnelėje?


Pagrindinė mikrobangų krosnelės paskirtis yra ne tik atitirpinti šaldytus produktus, bet ir pašildyti ar paruošti maistą. Patogumas, paprastumas ir greitis itin svarbus – šiuolaikiniams ir nuolat skubantiems žmonėms. Nors daugelis jų ir neįsivaizduoja savo gyvenimo be šio buitinio prietaiso, derėtų nepamiršti ir apie tinkamą mikrobangų krosnelės naudojimą. Ką reikėtų daryti, norint nepakenkti savo sveikatai?

Ar mikrobangų krosnelė – žalinga?

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Fizikos katedros prof. dr. Artūro Juknos, ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje galima ne tik jį sugadinti, bet ir pakenkti savo sveikatai. Žalingas poveikis maisto produktams pasireiškia tuo, kad mikrobangų krosnelėje maistas įkaista netolygiai, o tam tikrose lokaliose vietose – ir iki labai aukštos temperatūros.

„Ar temperatūra tikrai aukšta, gali įsitikinti kiekvienas. Tereikia pabandyti išvirti kiaušinį mikrobangų krosnelėje. Tik iš anksto įspėju, jog kiaušinis taip stipriai įkais, kad jame esanti skystoji dalis pavirs garais, o lukšto viduje susidaręs aukštas slėgis kiaušinį susprogdins. Ar taip nutinka verdant kiaušinį vandenyje? Tiesa, jis taip pat gali įtrūkti, jei staigiai įdėsite jį į verdantį vandenį, tačiau tik todėl, kad šiluminis poveikis kiaušiniui bus staigus“, – teigia VILNIUS TECH novatorius.

Mikrobangų krosnelė, kaip ir kiekvienas elektroninis prietaisas, spinduliuoja elektromagnetines bangas į aplinką. Tuo galima nesunkiai įsitikinti tiriant krosnelės spinduliuotę visai šalia krosnelės, naudojantis elektromagnetinio smogo matuokliu. Bendruoju atveju, spinduliuotės galia mažėja tolstant nuo bangų šaltinio, tad saugantis spinduliuotės, reikėtų stovėti nuo jos atokiau.

„Svarbu nepamiršti, jog gyvename tokioje aplinkoje, kurioje galimi elektromagnetinių bangų atspindžiai, o jų poveikio savo kūnui, veikiant savai ar kaimynų naudojamai mikrobangų krosnelei, deja, bet neišvengsime“, – pabrėžia profesorius.

Novatorius taip pat atkreipia dėmesį, kad tiek maiste, tiek ir žmogaus kūne sugerta elektromagnetinės bangos energija pavirsta kitomis energijų rūšimis ir šiluma. Tad lokalus maisto perkaitinimas kenkia ne tik maisto kokybei, bet ir jo skoniui. Tuo taip pat galima nesunkiai įsitikinti palyginus paruošto maisto orkaitėje ir mikrobangų krosnelėje skonį.

Mikrobangų krosnelės galiojimo laikas

Anot VILNIUS TECH novatoriaus prof. A. Juknos, visų elektrinių prietaisų galiojimo laikas apsprendžiamas įvairių faktorių. Tai – patikimas elektrinės ar mechaninių dalių veikimas, išorinių paviršių nusidėvėjimas, galimybė prietaisą švariai išvalyti nuo dulkių ar kitų nešvarumų.

Galiojimo laikas neretai priklauso ir nuo elektrinio prietaiso gamintojo arba dar kitaip – nuo prietaiso kainos. Patikimų gamintojų ir aukštos kainos prietaisų elektrinės ir mechaninės dalys retai sugenda vos pradėjus prietaisą naudoti.

Vienas svarbiausių mikrobangų krosnelės galiojimą apsprendžiančių faktorių – krosnelės tarša maisto produktų likučiais. Krosnelėje ruošiamas maistas verda, garuoja, taškosi. Maisto produktų dalelės patenka ant beveik visų vidinių krosnelės paviršių. Jei neviską pavyksta išvalyti, tai ilgainiui maisto likučiai ima gesti ir krosnelės viduje formuojasi blogo kvapo šaltiniai.

„Kalbant apie mikrobangų krosnelės elektroninę dalį, ji gali tarnauti tol, kol vis dar veikia krosnelės elektromagnetinių bangų generatorius ir jos korpusas sandarus, užtikrinant jog elektromagnetinių bangų pagrindinė galia vis dar lokalizuota krosnelės viduje“, – teigia profesorius.

VILNIUS TECH novatorius atkreipia dėmesį, kad paprastai labai brangiuose elektroniniuose prietaisuose, pavyzdžiui, lazeriuose, integruojamas laikmatis, registruojantis prietaiso veikimo laiką ir kartu skaičiuojantis prietaiso resursą. Taip pat – ant prietaisų gali būti pažymėtas gamintojo garantuojamas darbo valandų skaičius (pavyzdžiui, šviestukų atveju). Informacija apie gamintojo garantiją gali būti pateikta prietaiso naudojimosi instrukcijoje.

Mikrobangų krosnelėse pašildytas maistas – sveikatai palankus

Dauguma žmonių baimių susijusių su maisto gamyba ir sveikata kyla iš klaidingo suvokimo apie mus lydinčius procesus. Vienas iš didžiausių sukurtų mitų – mikrobangų krosnelės daroma žala šildomam maistui. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tam, kad suprastume, kaip mikrobangų krosnelėje pašildomas maistas, pirmiausia reikia pasigilinti į jos veikimo ypatumus.

„Dažnai klaidingai manoma, kad mikrobangų krosnelės skleidžiamos bangos yra beveik tas pats, kas jonizuojanti spinduliuotė, tačiau taip tikrai nėra. Mikrobangos – elektromagnetinės spinduliuotės forma, kur veikia energijos bangos, panašios į radijo bangas, tik gerokai trumpesnės. Jos yra selektyvios ir veikia vandens bei maisto molekules. Dėl mikrobangų poveikio, šios molekulės bando pasisukti taip, kad sutaptų su mikrobangų elektriniu lauku, o judėdamos išjudina kitas molekules. Tokiu būdu kaupiama energija pavirsta į šilumą. Tai įprastas fizikinis procesas, o tokiu būdu pašildytame maiste nelieka jokių spindulių ar bangų, galinčių pakenkti sveikatai. Maisto šildymas mikrobangų krosnelėje yra toks pat naudingas, kaip ir kitais būdais termiškai apdorotas maistas“, – aiškina E. Gavelienė.

Anot jos, šiuolaikinės mikrobangų krosnelės yra labiau apsaugotos nei gamintos prieš dvi dešimtis metų. Naujausi įrenginiai turi specialias apsaugas, kurios šildant maistą visiškai nepraleidžią mikrobangų spinduliuotės. Visgi, turintiems baimių dėl šio prietaiso veikimo gydytoja pataria šildant maistą nuo šio prietaiso kiek atsitraukti.

„Norėčiau priminti, kad mikrobangos veikia tol, kol yra įjungta mikrobangų krosnelė. Todėl žmonės, kuriems šios bangos kelia nerimą, maisto šildymo metu gali atsitraukti nuo greta veikiančio prietaiso. Panašiai kaip su mobiliuoju telefonu. Juo kalbant geriau naudotis ausinėmis, o krauti derėtų toliau nuo lovos, kurioje miegame“, – rekomenduoja E. Gavelienė.

Pataria nenaudoti perteklinių riebalų

Sveikatai palankiausias maistas yra ką tik pagamintas, tačiau ne visada turime tam laiko. Tuomet svarbu žinoti, kad mikrobangų krosnelėse termiškai apdorotas maistas nesiskiria nuo grilyje ar keptuvėje be papildomų riebalų šildomo maisto. Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, svarbiausia – pagamintų produktų nešildyti pakartotinai.

„Termiškai apdorojant maistą mikrobangų krosnelėje ar kituose prietaisuose, jis praranda kai kurias maistines medžiagas, pavyzdžiui, vandenyje tirpius vitaminus. Šios medžiagos yra neatsparios šildymui, tad dalis vitaminų suskyla. Mineralai, skaidulos ir kiti mikroelementai mikrobangų krosnelėje gaminamame maiste išlieka. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kelis kartus šildytas maistas yra menkavertis, jo maistingumas ženkliai sumažėja, o ir mikrobiologinio užterštumo rizika didėja“, – pastebi E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad geriausia valgyti šviežiai pagamintą maistą, o jeigu tokios galimybės neturite – šildant patiekalą reikėtų nenaudoti papildomų riebalų ir maisto neperkaitinti: „Nesvarbu, kokiu būdu maistas yra šildomas, svarbiausia tai darant nenaudoti perteklinių riebalų, didelio kiekio aliejaus ar sviesto. Tuomet patiekalo maistinė vertė nepablogės.“

2023-02-05, atnaujinta 2023-03-13